A mai modern pénz kialakulásának története napjainkig!

A honlap abból a célból jött létre, hogy segítséget nyújtson a pénz történetének áttekintésében mind a közép- és felsőoktatásban tanulóknak, mind pedig azoknak akik egyszerűen csak ismerni szeretnék...

 

A pénz kialakulása

 

A pénz az árutermelés és az árucsere terméke, amely a felesleg, illetve hiány megjelenésével jött létre.

A kezdeti egyszerű vagy véletlen cserét egy általános értékforma foglalta el, ahol egy sokak által keresett és elfogadott, ritka vagy értékesnek tartott termék közvetítette a cserét, azaz általános csereeszközzé vált.

Egyre inkább az alacsony egységű, de egészében és részegységeiben egyaránt saját belső értékkel bíró áruk kezdtek csereeszközként funkcionálni.

A piac elvárásai a csereeszközre vonatkozóan:

- saját belső értékkel bírjon

- kis mennyiségben is nagy értéket képviseljen

- könnyen osztható legyen

- természetes formájában is esztétikus és könnyen kezelhető

- álljon ellen az időjárás viszontagságainak, ne korrodálódjék

- ne okozzon szállítási nehézséget.

Az arany minden követelménynek megfelelt, ezáltal "nagybetűs PÉNZ-zé" vált.

 A pénz funkciói

1, Értékmérő / általános egyenértékes funkció: önálló értéke révén valamennyi áru értéke kifejezhető benne, megmutatja az árát.

2, Forgalmi eszköz funkció: a pénz és az áru egyidejűleg cserél helyet egymással. Nagyon fontos, hogy a forgalom lebonyolításához szükséges mennyiségben kell rendelkezésre állnia, mert ha kevesebb van, akkor az áruk és szolgáltatások egy része nem tud eljutni a termelőtől a fogyasztóhoz, ez a defláció, viszont, ha túl sok van, akkor a fogyasztók nem jutnak annyi áruhoz, amennyire kereslet mutatkozik, ez az infláció.

3, Fizetési eszköz funkció: az áru vásárlása és az ellenérték kifizetése időben elszakad egymástól. Megszűnik a közvetlen kapcsolat, ezáltal létrejön a hitel. Kialakul a pénzmozgásoknak egy áruktól független, önálló területe, azaz a jövedelmek áramlása. Pénzhelyettesítőként megjelent a bankjegy és a bankszámlapénz.

A bankjegy olyan fedezett, birtokosa számára biztonságot nyújtó pénz, amely értékállandóságáért a kibocsátó bankok (később jegybankok) felelősséget vállalnak. A bankjegykibocsátás állami monopólium, a kibocsátott bankjegyek törvényes fizetőeszközök, azokat mindenki köteles elfogadni.

4, Felhalmozási vagy megtakarítási eszköz funkció: rövidebb vagy hosszabb ideig felhalmozódik, azaz nem kerül elköltésre. Elhalasztott keresletet fejez ki, melyet elősegít a megtakarítási hajlandóság ösztönzése.

5, Világpénz: a pénz nemzetközi kapcsolatokban is ugyanolyan funkciót lát el, mint belföldön. Például kulcsvaluták, közös valuták.

Pénznek tehát azt a különleges árut nevezzük, ami a fenti feladatokat maradéktalanul képes ellátni. A pénz a legforgalomképesebb, leglikvidebb áru.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 12
Heti: 54
Havi: 474
Össz.: 106 350

Látogatottság növelés
Oldal: A pénz kialakulása
A mai modern pénz kialakulásának története napjainkig! - © 2008 - 2018 - penztortenet.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »